"Перлина в степу"

2013-05-08

/Files/images/ан8.jpg

Учні 3 – А та 4 – А класів разом із своїми вчителями Тетяною Дмитрівною та Ларисою Іванівною 7 травня побували на екскурсії в Асканії-Нова.

Маршрут “Перлина в степу” познайомив із зоологічним та ботанічним парками. Довжина маршруту - 4,5 кілометра, час перебування на маршруті – 2,5 години.

Почалася екскурсія оглядом дендрологічного парку загальнодержавного значення. Дендропарк “Асканія-Нова” створений у безводному степу, практично непридатному для вирощування деревних рослин.

Маршрут охоплював ту частину ботанічного парку, яка закладена ще у 1887-1892 рр. Ф.Е.Фальц-Фейном. Ми познайомилися з історією створення парку, архітектурним комплексом, що імітує середньовічний замок, колекцією деревних рослин – представників різних географічних районів земної кулі.

Екскурсійний маршрут прокладений так, щоб у найкоротший час оглянули найцікавіші куточки парку: алею пірамідальних дубів, що вишикувались вздовж Чумацького шляху, “лікарню”, Велику степову галявину з групою сосен кримських, створену в 1908-1913 рр. В.Д.Орловським.

В центрі старого парку – мальовничий ставочок з маленьким острівцем та ліліями на водяному дзеркалі. Привертає тут також увагу грот та галявина з північними красунями ялинами.

Далі маршрут було продовжено центральною алеєю під кронами столітніх кленів, ясенів.

Після невеликого переходу екскурсія продовжилася територією зоопарку.

В асканійському зоопарку ми зустріли переселенців з Африки та Австралії, Північної та Південної Америк, з Центральної Азії та Далекого Сходу, навіть з Арктики. Колекція зоопарку “Асканія-Нова” представлена 34 видами ссавців, 3 видами безкілевих і 73 видами кілегрудих птахів, які утримуються напіввільно великими групами.

Маршрут зоопарку проліг через орнітосекцію, де в паркових зарослях розміщені численні вольєри з птахами різних видів – мешканцями різних зон зеленого світу.

Птахи утримуються в неволі ( у вольєрах), в паркових зарослях та на водоймах. Гордовито виступають фламінго та журавлі, демонструють свою красу павичі, фазани, гамірливі папуги, домовито метушаться кури: білохохлі, пухові, бентамки, гамбурзькі. У вольєрах для хижих птахів – гриф чорний, степовий орел, пугач, та ін. А на водоймах чорні та білі лебеді, гуси, качки, казарки.

У зоопарку утримуються 2,5 тисячі особин 60 рідкісних видів, що підпадають під охорону різного рівня „Червоних книг” (регіональний червоний список, Червона книга України, Європейський червоний список, Червоний список Міжнародного союзу охорони природи) та декількох міжнародних конвенцій – Вашингтонської, Бернської і Боннської.

Секція безкілевих птахів представлена африканським страусом, австралійським ему та американським нанду.

Асканійський зоопарк – найбільший у країні осередок по розведенню безкілевих птахів.

У вольєрах секції копитних розміщені представники непарнокопитних та парнокопитних ссавців: коні, бики, аитилопи, олені. Із початку заснування зоопарку перевага надавалась тим видам копитних, які екологічно пов’язані зі степовими та лісостеповими ландшафтами. Ця традиція зберігається в зоопарку і сьогодні.

Велика заслуга зоопарку Асканії-Нова ще й у тому, що тут утримуються і розмножуються рідкісні та зникаючі види, занесені в “Червоні книги” МСОП, України.

Дякуємо батькам і вчителям за чудову мандрівку! Ця подорож у царство рослин і тварин казкового куточка української землі, зеленої перлини Таврії –"Асканія-Нова" назавжди запам'ятається нам.



/Files/images/ан3.jpeg/Files/images/ан10.jpeg/Files/images/ан6.jpeg/Files/images/ан2.jpeg/Files/images/ан1.jpeg/Files/images/ан7.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 178

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930