Шевченківські дні

2017-03-17

Щороку в березні учні, педагогічний колектив Марганецької гуманітарної гімназії імені Т.Шевченка відзначають Шевченківські дні.

Протягом тижня було проведено низку виховних заходів, присвячених вшануванню пам’яті Генія української нації, народного поета Т. Шевченка. Учитель української мови та літератури ЖуравельА.О. та учні 9-х класів підготували й провели «Віртуальну подорож по музеях Т.Шевченка». Заочно вони побували в Національному заповіднику «Батьківщина Т.Шевченка», у музеях сіл Вільшани та Будище, у Національному історико-ентнографічному заповіднику «Переяслав-Хмельницький», у садибі лікаря А. О. Козачковського, у Національному музеї Т. Шевченка на Київському бульварі в Києві та в Шевченківському національному заповідникові в Каневі. Завдяки уявній подорожі, діти довідалися про Генія української нації багато нового й цікавого. Учні із захопленням слухали розповіді про маловідомі факти з життя поета і його рідних. Завершили віртуальну подорож екскурсоводи такими словами : «На жаль, не все, далеко не все, знаємо ми про творчість великого Кобзаря. Тож головне – читайте Шевченка, шукайте в його поезіях потрібне вам, думайте, знаходьте відповіді для себе! Адже Т. Шевченко – актуальний як ніколи!»

/Files/images/tijden_lteratur/Шевченко1.JPG /Files/images/tijden_lteratur/Шевченко2.JPG

9 березня у вестибюлі гімназії було проведено урочисту лінійку, присвячену Шевченківським дням. До присутніх звернувся заступник директора з навчально-виховної роботи Тріленко С. М. Він звернув увагу на самобутність віршів Шевченка, на заповіти Пророка України, на його роль у становленні української нації та світову славу.

Учні декламували вірші видатного поета. Щемливо й пронизливо лунала пісня « Повій, вітре, на Вкраїну» у виконанні учениці 9-Б класу Шумейко Євгенії.

Про дитинство Т. Г. Шевченка, обдарування митця, викуп із кріпацтва, любов до рідного краю розповідали учням 6-х класів ведучі музично-літературної композиції «Стежками Тарасового дитинства».

/Files/images/tijden_lteratur/Шевченко3.JPG /Files/images/tijden_lteratur/Шевченко4.JPG

Дітям сподобалась сценка «Тарас і мати» у виконанні учнів 6-А класу Петращука І. та Перепьолкіної Ю. Учні 6-Б класу Бура Є., Щербак А., Залізняк Я. виразно декламували вірші поета, читали уривки з його прозових творів. Під час рольової гри «Впізнай героя» шестикласники розвивали творчу уяву та образне мислення. Яскравою була виставка дитячих малюнків. Учні цікавляться творами великого Кобзаря, уміють передати авторський задум за допомогою пензлика.

У нашій школі вже стали традиційними засідання поетичної вітальні для учнів старших класів. Діти, вчителі, гості обговорюють новинки сучасної української літератури.

У цьому році відбулися літературні читання за творчістю Юрія Андруховича. Поезії, які звучали на заході, дивували різноманіттям тематики, особистою авторською лексикою. Однак несподіваним відкриттям для учнів стала його книга «Лексикон інтимних міст». Невтомний мандрівник Ю. Андрухович розповідає 111 історій про 111 різних міст України, Європи, Америки. Діти вибрали розповіді про ті міста України, які їх зацікавили. Намагалися пережити разом із Ю. Андруховичем незвичайні, «інтимні» пригоди, передати емоції, пристрасті, історію про несподіване кохання письменника.

Твір можна читати з будь-якої сторінки, адже тексти не пов’язані між собою. Розташовані в алфавітному порядку за географічними назвами. Разом вони становлять «автобіографічний атлас» світу письменника.

/Files/images/tijden_lteratur/Андрухович1.JPG /Files/images/tijden_lteratur/Андрухович2.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 165

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930